Teplo, pohoda a sálající oheň v krbu anebo nervy, dým, desítky spálených sirek a stále zima? Obojí může být výsledkem snah o rozdělání ohně. Každý by bral to první. Stačí málo. Vezmeme si to postupně.
Příprava je jednoduchá
K topení vždy potřebujete suché a naštípané dřevo. Buď musíte nechat polena dostatečně vyschnout nebo jednoduše kupte suché a štípané palivové dřevo.
Postavte si hranici
Dřevo můžete do krbu připravit dvěma způsoby. Buď vám rovnou jeden z nich doporučí výrobce nebo vyzkoušejte, který u nich vám bude vyhovovat.
- Skladba dřeva pro spodní zatápěním – jako první vložte slabší třísky s podpalovačem, na to pak s dostatečnými mezerami silnější polena. Oheň zapálíte dole a bude se rozhořívat směrem nahoru k silnějším polenům.
- Skladba dřeva pro svrchní zatápění – u tohoto způsobu je hranice složena obráceně. Spodní vrstvy hranice se vyloží většími poleny, dostatečně daleko od sebe, aby mohl proudit vzduch a hranici dokončí podpalovač a tenčí polínka či třísky. Oheň se tak rozhoří postupně od vršku dolů.
Přívody vzduchu
Výrobci kamen a krbů dávají ke svým výrobkům vždy přesné rady, jak a kdy ovládat klapku komína nebo přívody vzduchu. Ať je to jednodušší či složitější, tak to hlavní je společné – oheň potřebuje vzduch. Bez toho se dočkáte nanejvýš zadýmení, ale pořádný oheň se jen tak neobjeví.
Nové krby mívají několik typů přívodu vzduchu, zpravidla primární a sekundární, někdy i terciální a neovládá se už komínová klapka. Primární přívod vede k roštu a potřebujete jej ovládat hlavně k rozhoření ohně. Je pro vás vlastně nejdůležitější i zpravidla jediný přívod, který jste schopni ovlivnit. Ten sekundární slouží k řízení výkonu kamen a moderní krb už si umí tento přívod pro optimální topení regulovat sám, naprosto bez vašeho ovládání.
Nechte oheň nadechnout
Velký přísun vzduchu do ohně je třeba hlavně na začátku při zatápění. Otevřete tedy primární přívod na maximum a později, až se vám oheň dost rozhoří, jej zavřete. Po celou dobu hoření se vám bude o oheň starat sekundární přívod vzduchu sám.
Přikládejte na uhlíky
Čas pro přiložení nastává až ve chvíli, kdy hranice shořela a na dně krbu zbyly jen žhavé uhlíky bez plamenů. Pozor, dvířka otevírejte pomalu, jinak vám může z krbu vylétnout kouř a popel. Na žhavé uhlíky vložte nová polena, zase zavřete dvířka a nechte si oheň opět rozhořet. Pokud byste topit už nechtěli, nechte krb jen dohřát až do vyhasnutí.
Jednoduché, že?